Systemisch werk en familie opstellingen

Je maakt in je leven deel uit van verschillende systemen. De belangrijkste is je familie, maar ook op je werk maak je deel uit van een systeem, in een vereniging of in je vriendenkring.

Binnen deze systemen bevinden zich allerlei patronen en dynamieken. Daar ben je je niet bewust van, maar ze kunnen je wel in de weg zitten zonder dat je het door hebt.

In systemisch werk of een familie opstelling, maken we deze patronen en dynamieken zichtbaar. Je krijgt zicht op het krachtveld waar jij je in bevindt. Alles en iedereen heeft namelijk een eigen plek in het systeem. Het gebeurt vaak dat jij of iemand of iets anders uit jouw systeem niet op de juiste plek staat. Dit verstoort als het ware een goede stroming in het systeem.

 

Tijdens een sessie breng je in waar je tegenaan loopt. Vervolgens gaan we elk onderdeel hiervan een plek in het veld geven. Let op! Een familie opstelling is niet met je familie, maar alleen met jou.

 

Bij het opstellen met poppetjes zet je poppetjes of items neer op tafel, op de plek waar jij voelt dat ze moeten staan. Deze representeren dan bijvoorbeeld je familieleden uit je gezin van herkomst.

Bij het opstellen in de natuur gebruiken we items uit de natuur die personen of dingen representeren en bij het opstellen met personen, nemen mensen die als representant aan de opstelling meedoen plaats op de plek van de persoon of dat wat opgesteld wordt. Ook werk ik met vloerankers, dit zijn gekleurde vilt lappen die als representant dienen.

 

Door te gaan staan op de plek van bijvoorbeeld je moeder (dit kan dus door een representant gedaan worden, maar jij kunt ook zelf op het stuk vilt gaan staan, of bij de boom die jij gekozen hebt als representant voor je moeder) zul je zien dat je ervaart wat zich wil laten zien op die plek.

 

Op deze manier wordt heel mooi duidelijk wat gezien mag worden en dit heeft een bijzonder helend effect. Het systemisch werken, familie opstellingen is echt iets dat je moet ervaren, het laat zich wat lastig uitleggen. Het is een heel eenvoudige manier om te kijken naar zaken waar je zelf niets van weet.

De ervaring leert dat zich altijd precies dat laat zien wat er op dat moment nodig is en ook precies dat wat jij op dat moment aan kan.

Systemisch werk is echt magie, zo mooi!


Kopie van Tafelopstellingen en vloerankers

Alles gaat stroomt beter als jij op jouw plek staat

Systemisch werk kan op verschillende manieren. Ik werk met:

 

  • systemisch werk in de natuur
  • systemisch werk op het lichaam
  • opstellen door middel van tafelopstellingen
  • opstellen door middel van vloerankers
  • opstellen met representanten
  • systemische oefeningen

 

In de natuur is altijd precies dat aanwezig wat je nodig hebt en hoort alles erbij. Het is magisch als precies op een kloppend moment een vogel begint te zingen of de zon door komt.

Systemisch werk in de natuur zet ik in in combinatie met wandelcoaching.

 

De andere opstellingsvormen vinden plaats bij mij in de praktijk en/of tijdens mijn one day retreats.

Systemisch werk in de natuur (1)

Opstellingen zijn magisch!